Hoidot

Kokonaisvaltainen ihminen tarvitsee myös kokonaisvaltaista hoitoa. Sielunhoidon lisäksi on tärkeä myös fyysinen puoli: "Kun ruumis voi hyvin, saa sielu paremman kodin"

Tässä muutamat ajatukset itsehoitoon:

 

"Ruoka olkoon lääkkeenne"

näin on sanonut joskus 400 eKr elänyt länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates. Lisää infon ja opetuksen saamiseksi voi ottaa yhteyttä ravitsemuksen ammattilaisiin tai vaikkapa tutkia yhdessä Pyhän Hildegardin seuran kanssa Saksassa 1098 – 1179 eläneen abbedissa Hildegard von Bingenin terveysohjeita  http://www.hildegardseura.fi

Ruumin hyvinvointiin vaikuttaa myös säännöllinen paasto. Siinä voi ottaa avuksi esim. kirkon paasto-ohjeita.

Pyhän Efraim Syyrialaisen paastorukous

Herra, elämäni valtias !
Estä minusta laiskuuden, velttouden, vallanhimon ja turhanpuhumisen henki.

Anna minulle, sinun palvelijallesi, 
sielun puhtauden, nöyryyden, kärsivällisyyden ja rakkauden henki.

Oi, Kuningas ja Herra ! 
Anna minun nähdä rikokseni ja anna, etten veljeäni tuomitsisi, 
sillä siunattu olet sinä iankaikkisesti.

Aamen.

 

Meidät on luotu liikkumaan

Anna ruumiillesi säännöllisesti liikuntaa, sellaista liikuntaa, josta itse myös nautit ja tykkäät. 

Liikunta kehittää ja ylläpitää fyysistä, henkistä ja sosiaalista terveyttä, sekä vähentää ennenaikaista kuolleisuutta. Liikunta ylläpitää toimintakykyä ikääntyessä ja edistää itsenäistä suoriutumista. Liikunnalla on merkittävä ehkäisevä, hoitava ja kuntouttava vaikutus lukuisissa terveysongelmissa. Liikunta vähentää todennäköisyyttä sairastua muun muassa masennukseen, osteoporoosiin ja kaatumisesta johtuviin luunmurtumiin, metaboliseen oireyhtymään ja kakkostyypin diabetekseen, korkeaan verepaineeseen, veritulppaan, verenpaine-, sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen sekä paksusuolen syöpään.